Авион Б-12 Драгољуба Бешлина

















Avion B-12 je bio projekt mlaznog jugoslavenskog lovca-presretača iz pedesetih godina 20. veka.

Prototipski razvoj je započet u fabrici Ikarus. Izrađen je model aviona i ispitan je u aerotunelu u Švedskoj i u vodenokavitacionom u Vazduhoplovnotehničkom institutu u Žarkovu. Projekt i prvi prototip je rađen u zemunskom Ikarusu od 1954. do 1958. pod vođstvom pukovnika Dragoljuba Bešlina. Izrada prototipa je prekinuta, sa odlukom RV i PVO. Bio je predviđen kao jednosed i imao je dva turbomlazna motora Vajper, sa po 800 kg potiska.
Od njegove proizvodnje se odustalo oko 1957. godine, kada je došlo do normalizacije spoljnih odnosa Jugoslavije sa SSSR i na osnovu odluke o ukidanju projektnih biroa po fabrikama i integracije svih stručnih kadrova u Vazduhoplovnotehnički institut. Takođe je procenjeno da koncept nije dovoljno istražen i da je veliki rizik takvog razvoja.
Po riječima generala Save Pustinje, direktora Vazduhoplovnotehničkog instituta do 1992. godine:
Avion B-12 je prvi domaći projekat s tankim strelastim krilom, stajnim trapom tipa „bicikl“, predviđenim za let na krozvučnim i nadzvučnim brzinama. Nije bio realan, pošto i u razvijenim zemljama, u to vreme, još nisu bili dovoljno razjašnjeni fenomeni krozvučne i nadzvučne aerodinamike. Jugoslovenski stručnjaci su pogotovo zaostajali, a nije ni postojala laboratorijska podrška za taj opseg brzina. Iz tih razloga je program prekinut u toku svog prototipskog razvoja.


Comments

Popular Posts